7 Eylül 2020 Yazısı

İnsan kendi yaşamını,yaşam alanını cehenneme çevirmek için korkulası bir gayret içinde.Kimi zaman aşırı sıcak, çoğu zaman insanların dikkatsizliği nedeniyle çıkan orman yangınları hem ülkemizde hem de dünyada binlerce hektarlık alanın küle dönüşmesine yol açıyor.Hatay 3 gündür yanıyor orman, ağaçlar, canlılar yanıyor beraberinde ciğerimiz oksijenimiz de yanıyor.Samandağda başlayan yangının dumanı artık Antakyanın içinde,acısı da bizim içimizde...İçmeler, Kisecik ve Karlısu mahallelerine yangın ulaştı.Yangına tabii ki şu saatlerde uçamıyor ama 2 uçak, 12 helikopter, 182 arazöz, 24 iş makinesi, 45 teknik personel ve toplamda da 792 personelle müdahale ediliyor.Yaylacık ve Kisecik mahallelerinde birer samanlık bir miktar zarar gördü.Bunlara da müdahale edildi.Devam eden söndürme çalışmalarında,ekiplerin yangının önündeki yanıcı maddeleri azaltmak veya tamamen yok etmek amacıyla "karşı ateş" tekniğini de kullanarak alevleri kontrol altına almaya çalışıldı.

Karşı Ateş Tekniği; Büyük orman yangınlarının söndürülmesinde dolaylı paralel metod, karşı ateş ve kendi haline bırakma kullanılmaktadır. Büyük yangınları söndürmede kullanılan bu yöntemleri yapacak yükümlülerin görevleri çok iyi bilmeleri ve onu en iyi şekilde uygulamaları gerekir. Karşı ateş tekniği uygulanmasının amacı, hızla ilerleyen yangının önündeki yanıcı maddeleri azaltarak veya tamamen yok ederek yangının büyümeden kontrol altına alınmasını sağlamaktır

Orman yangınları söndürülmesi hiç kolay olmayan bir felakettir.Bina yangınlarına benzemez.Bir orman yangının gücünü ve büyüklüğünü ancak yakından şahit olduğunuz zaman anlarsınız.Sarp koşullarda ve rüzgarlı havalarda sönmesinin tek yolu ne yazık ki orman'ın yanabileceği sınıra kadar yanmasıdır ki bu çoğu zaman bir deniz kenarı veya açıklık alan olur. özellikle rüzgarlı zamanlarda elinizde ne kadar helikopter, uçak veya işçi olsa da yapabileceğiniz şeyler çok kısıtlıdır.Bir yangın söndürüldüğünde yangın sahası en az 24 saat daha kontrol altında tutulur ve soğutma denilen çalışmalar yapılır.Bunun ne kadar önemli olduğunu söndürülmüş bir alana gece baktığınızda anlarsınız.Kor halinde kalan ağaç gövde ve kökleri sabaha kadar yıldızlar gibi parlar durur.Belirli sayıda kalan yangın söndürme işçisi ellerinde kazma kürek kor halindeki kısımları örter, arazöz vb. varsa bunlarla bu alanlara su taşınır. bu yapılmaz ise yangının tekrar çıkma ihtimali vardır. 

Mücadelede en önemlisi yangın'ın çıkmaması,çıkmışsa da en kısa sürede müdahale edilmesidir.Orman yangın söndürme ekipleri her yıl riskli bölgelere yakın olacak şekilde yerleştirilir ve erken müdahale şansı arttırılır.Geri kalanı büyük ölçüde insanların piknikte,Ormana yakın alanlarda dikkatli olmalarına kalıyor.Ateş yakmayın, yaktıysanız iyice suyla söndürün, sigaranızı söndürmeden aracınızdan dışarı atacak kadar geri zekalı olmayın.Ormanlık alanda kırık cam parçaları, şişeler bırakmayın. 

Yine de eğer kasıt varsa yapacak hiçbir şey yoktur. varsa şüphelilerin eşgali belirlenerek en kısa sürede emniyet güçlerine haber verilmelidir.

Yangın riski olan yerlerde mangal yapmayı geçtim, mangal külünü de yere dökmemek gerekiyor.Ayrıca cam kırığı veya içi su-sıvı dolu pet şişelerini buralara atmamak gerekiyor. mercek etkisi oluşturup yangına sebebiyet verebiliyorlar. gittiği yerlerde cam kırığı, çöp vs. toplayanlar sadece görüntü güzelliği sağlayıp ve de canlılara, ekosisteme, toprağa uzun vadede iyilik yapmış olmakla kalmıyorlar, direkt oluşabilecek bu tarz afet olaylarını da engelliyorlar. mümkünse gördüğünüz çöpleri de toplayabilirsiniz. malum bazı primat zekasındakilerle yaşıyoruz, öyle harika manzaralara bakarken yerlere çöplerini atabiliyorlar. kargalar bile öğrendi çöp kovasına çöp atmayı..

Orman yangınının en önemli nedenleri ihtiyatsızlık, hava koşulları ve dikkatsizliktir.

Orman yangınlarını önlemek için;
- yasak levhalarına uymak
- korularda ve ormanlarda sigara içmemek
- özellikle yazın, arabanın camından ya da yolların kenarına izmarit atmamak
- kamp yerlerinde piknik tipi tüpleri çevreden iyi yalıtlamak ve her çeşit ateşi iyice söndürmedne kamp yerinden ayrılmamak
- bir ateş bir koruya 200 metreden az bir uzaklıktaysa ocağın çevresindeki çalı çırpıyı titizlikle temizlemek (çalı çırpı çok kolay alev alabilir).

Bir çalılık ya da orman yangını başlangıcı sözkonusu olduğunda tutuşan dalları ezmek ya da örtmek gerekir. bu işte geç kalınmışsa ya da etkisiz görünüyorsa, hiç vakit geçirmeden itfayeye haber verilmelidir.

Orman yangınlarının bilhassa yaz aylarında artmasının en büyük nedeni ise yaprakların kurumasından dolayı ağaçların çok çabuk alev alabilmesidir.

Devlet,ormanların korunması ve sahaların genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır.Yanan ormanların yerine yeni orman yetiştirilir,bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz.Bütün ormanların gözetimi devlete aittir.Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. devlet ormanları kanuna göre, devletçe yönetilir ve işletilir. bu ormanlar zaman aşımı ile mülk edilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz.Ormanlara zarar verilebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsade edilemez.Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; özellikle orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz.Ormanları yakmak,ormanı yok etmek ve daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz. 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

8 Mart 2022 Yazısı

13 Eylül 2024 Yazısı

11 Ağustos 2024 Yazısı