18 Ağustos 2020 Yazısı
Tıbbın geldiği son noktada bildiklerimizle tedavi edemeyeceğimiz ileri
derecede ağrı, acı çeken iyileşme umudu olmayan ve kendisi açısından
insanlık onuruna yakışır bulmadığı yaşamı son verme isteğine ötenazi
denir.Hekimler hastayı elinden geldiği kadar yaşatmalı mıdır yoksa hastayı
mevcut durumunda mutlu mu etmelidir? etikliği tartışılabilir bir konu
ötenazi. kelime kökeni olarak "iyi ölüm" anlamına geliyor.
Hastayı mevcut durumda mutlu etmek; dayanılmaz acı çeken hastaya, tıbbın iyileştiremediği hastalığına acısız bir şekilde son vermek demek kastettiğim. zira burda hastanın psikolojisini düşünmek gerek. ömrünün kalan kısmında birine muhtaç olmak acı verici olmalı. hiçbir işe yaramayan uzvunun sana yük olması üstüne üstlük başkalarına bel bağlamana sebep olması ne demek biz bilemeyiz. empati yapabiliriz sadece. en kısa sürede ölme fikri bu durumda hastayı mutlu eder elbette. hekimler de mesleğinin vermiş olduğu yetkiye dayanarak hastayı en uzun süre boyunca yaşatmayı vazife edinmişler ama bana öyle geliyor ki hastayı mevcut durumunda mutlu etmek yani ötenazi tercihine saygı duymak, onu hiçbir iyileşme belirtisi göstermeyecek ve ona acı verecek zamanlar geçirmesine sebep olmaktan iyidir. vazifelerine engel değildir. tabii dediğim gibi etikliği tartışılır. intihar fikri insanlara hoş gelmiyor olabilir ama kişi isterse eğer yapılmasına karşı değilim. meseleye intihar diye değilde hastanın son ilacı diye bakıyorum.
Kişinin kendi yaşamını devam ettirme ya da sonlandırma üzerinde karar vermesi durumudur. ötenazi belki de insanın özgürce sahip olması gereken en temel haktır. çünkü bazı hakların elde edilmesinde ve kullanılmasında başkalarının da durumu göz önünde bulundurulması gerekirken ötenazide böyle bir şey yoktur. kişi bu hakkı kullanırken başkalarından bir şey talep etmez, onlara zarar vermez ya da onları kısıtlamaz. ölümcül ve ağrılı hastalıklar dışında olan ötenazi isteği aşamalı olarak değerlendirilebilir. örneğin hiçbir sağlık sorunu olmayan bir kişi ötenazi istediğinde bir programa dahil edilip gerekli terapi ve sağaltım süreçleri geçirmesi sağlanabilir. ardından hala bilinçli bir şekilde istiyorsa bunu kendisinin bu hakkı kullanmasına izin verilmelidir.
Hayvanlar için ötenaziden de bahsedecek olursak bunun için kararım ne olur bilmiyorum. günümüzde kolaycılığa kaçan bir meslek düsturu var maalesef. insanlarda sorunu çözmek yerine direkt ilaç yazmak, hayvanlarda sorunu çözmek yerine direkt ötenaziye başvurmakla aynı bana göre. direkt uyutuyorlar hayvanları. e onların dilleri de yok istiyor mu diye sorulmuyor. uyutmak çözüm görülüyor. o yüzden hayvanlarda ötenaziye pek sıcak bakmamakla birlikte tedavisiyle ne kadar uğraşıldığına bakılmalı ve işin erbabının fikrinin alınması gerektiğine inanıyorum.
Türkiye yasalarına göre ötenazi planlayarak adam öldürmekle eş değerdir.
hasta hakları yönetmeliğinde ise ötenazi kesinlikle yasak sayılmıştır
hekimlere
yapılan bir araştırmada ölümü bir hak olarak görenler %80 ama “bunu sen
yapmak istiyor musun? “ diye sorulunca oran %25’e düşüyor.
ileri
düzeyde alt yapı ve desteğiyle birlikte ötenazinin yasal olduğu 6 ülke
var. bunlardan hollanda ötenaziyi ilk, belçika ikinci serbest bırakan
ülke
İsviçre’de bulunan dignitas kliniği yüksek miktarda ücretle isteyen kişilere ötenazi uyguluyor.
burada hekim yardımlı öz kıyım olarak nitelendirilen bir uygulama
yapılıyor: kişiye bir kokteyl pipetle içirilir. içmeden önce son kez
kişiye tekrar sorulur.
bunu içerseniz derin uykuya dalar gibi yaşamanız sonlanacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder