24 Aralık 2020 Yazısı

Çocuk İstismarı

TDK istismar kelimesini şöyle anlatıyor:
1.Birinin iyi niyetini kötüye kullanma

2.Sömürme

Biz çocuk istismarı deyince yaygın olarak cinsel istismarı kullanıyoruz fakat istismar yalnızca taciz, tecavüz vakalarını kapsamıyor.Çok daha kapsamlı.

Duygusal İstismar

Çocuğa psikolojik yollarla zarar vermek. Azarlama, alay etme, küçümseme, yok sayma, tehdit etme, hakaret etme gibi davranışları kapsıyor. "Bunu yapmayı kes artık! Artık senin annen/baban olmayacağım!" demek duygusal istismara örnek verilebilir.

Fiziksel İstismar

Çocuğun fiziksel olarak zarar görmesi veya çocuğun fiziksel gücünden yararlanılması. Genel olarak şiddet bu kapsamdadır. Zorla çalıştırılan çocuklar da buna örnektir.

Cinsel İstismar

En çok bilinen istismar türüdür. Çocuktan cinsel amaçlarla yararlanmayı ve yararlanılmasını sağlamayı kapsar. Okuldan kaçma, anti-sosyal davranış bozuklukları, intihar meyli, içe kapanıklık gibi belirtileri olabilir.

İhmal

Aslına bakarsanız bunun birçok ebeveyn farkında değil. Çocuğu ihmal etmek de istismar kapsamındadır.

Türkiye’de cinsel istismara maruz kalan çocukların yaşa göre dağılımları incelendiğinde; %30’unun 2-5, %40’ının 6-10, %30’unun 11-17 yaş grubunda olduğu görülmektedir.Yani vakaların %70’ini oldukça küçük yaş grubu oluşturmaktadır.Türkiye’de son yıllarda çocukların cinsel istismarı suçu nedeni ile Adli Tıp kurumu’na başvurular da hızla artmaktadır.

Çocuk istismarı suçunun yaptırımlarının uygulanması hususunda ülkelerin uygulamış olduğu cezai tedbirlere bakıldığında, en ağır yaptırımların ABD ve İngiltere’de olduğu görülmektedir.Öte yandan,TCK da çocuk istismarı ve cinsel saldırı suçlarında yargılama neticesinde hüküm tesis edilirken, sanıklara uygulanan yaptırımlara “iyi hal, saygın tutum, rıza” gibi indirim sebepleri uygulanması, cezaların alt sınırından hüküm kurulması ve cezaların ertelenmesi gibi,cezanın infaz şekline ilişkin uygulamalar mevcut.Bu gibi uygulamalar suçun işlenmemesi adına var olan caydırıcılık unsuruna zarar veriyor.

Bununla beraber son yıllarda “idam”, “hadım/kastrasyon” ve “suçlunun ifşa edilmesi” gibi TCK içerisinde yer almayan ancak toplumun bir kesimi tarafından suçun yaptırımı olarak uygulanması talep edilen yaptırım türleri gündemde.Dünyada idam cezasının bulunduğu ancak cinsel saldırıların da yaygın olduğu ülkelerdeki suç oranlarını ortaya koyan veriler, idam cezasının cinsel saldırı suçunda caydırıcılık unsurunu taşımadığını gösteriyor.Aynı zamanda az gelişmiş ülkelerde çocuk istismarı suçunun daha az rapor edildiği ve suçun faillerinin daha az ifşa edildiği Dünyanın farklı bölgelerinde çocuk istismarının yaygınlığını ortaya koyan raporlarda mevcut.Örneğin bu oran afrika’da %34,4, iken Avrupa'da %9,2, Amerika kıtasında %10,1, Asya kıtasında ise %23,9.Bu durum da ne yazık ki raporların ötesinde de bir vaka sayısına işaret ediyor.

Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği’nin (imdat) hazırladığı “2016 çocuk istismarına yönelik rapor”da ise Dünyada son 4 yılda çocuk istismarı suçlarının %90 arttığı belirtiliyor.Ayrıca raporda türkiye’de çocuk istismarı suçunun tahminen %5’i ortaya çıkarken, %95’inin gizli kaldığı belirtiliyor.

Neden Tecavüz denmiyor da istismar ?

Cinsel saldırı ve cinsel istismar fiillerinin mağdurları birbirinden farklı olduğu içindir.
Cinsel saldırı suçunun mağduru 18 yaşını doldurmuş kadın/erkektir. Cinsel istismar suçunun mağduru ise 18 yaşından küçük çocuktur.

Yani suçun maddi unsurlarına (fiile, faile, mağdura...) baktığımız zaman görüyoruz ki, 18 yaşından küçük insana (=çocuğa) karşı gerçekleştirilen rızadışı cinsel eylemler istismar fiilini oluşturuyor. Dışarıdan yüzeysel baktığımızda her ikisinde de bir saldırı söz konusudur, ikisinde de rıza yoktur ama kanunkoyucu suçların tespitlerinin sağlıklı yapılabilmesi için bunlara farklı isimler vermeyi uygun görmüştür. (Biz halk dilinde bir çocuğa uygulanan cinsel eylemleri "x çocuğuna cinsel saldırıda bulunulmuş, tecavüz edilmiş, çocuk istismara uğramış" şeklinde nitelediğimizde aynı şeyleri anlarız, bu doğru. Fakat hukukçular buna en uygun ve farklı isimler vermeye mecbur durumdadırlar. Tıpkı bizim kendi aramızda basit bir bel rahatsızlığını 'belki fıtıktır" diye yorumladığımız halde, konunun ehli olan doktorların vücudun o bölgesinde meydana gelen rahatsızlığı en ince ayrıntısına göre, bölgenin neresinde ortaya çıktığında göre farklı farklı hastalık isimleriyle adlandırması gibi bir durumdur.)

Esasen bu 2 suç tipi arasında masumiyet derecesi bakımından bir kıyaslama yoktur. Yani medya dilinde tecavüz yerine cinsel saldırı denilmesi onu halkın algısında daha basitleştirilmiş bir söylem olarak gösterebilir ise de, hukuken bu iki suç tipi birbirinden tamamen ayrıktır. Suç eyleminin kendisi, mağduru, yaptırım süresi, nitelikli halleri (organ/cisim sokmuş mu, çok sayıda kişi mi işlemiş, öğretmeni /bakıcısı mı yapmış, şiddet mi kullanılmış, vesaire) birbirinden değişik değişiktir. Tecavüz söylemi kullanılmış olursa, bundan birçok tecavüz türü anlaşılabilir. Mala, haneye, kişilik haklarına, bedene... O yüzden özel bu durumu vurgulamak için tecavüz yerine suçun doğru adının (cinsel saldırı) kullanılması daha uygundur. Aksi halde suçun teşhisi yanlış konur.

Tecavüzün cezası bence insan ya da hayvana tecavüz edip, hayatlarını karartanlar için ve ayrıca pedofiliden hüküm giymiş kişiler için; en uygun yol, bu kişilerin tıbbi denek olarak kullanılması olabilir.
Bununlada beraber;
- tıp eğitimi veren fakültelerde hali hazırda kadavra eksikliği yaşanıyorken, kanlı canlı bir denek imkanının sağlanması, tıp öğrencilerinin yapacakları daha iyi gözlemler sayesinde, daha iyi eğitim almalarını sağlar.
- "tecavüz" fikri olan sapkınlar için çok ciddi bir caydırıcılık sağlanır.
- tecavüze uğramış mağdurun "adalete olan inancı" nispeten sağlanmış olur.
-Covid-19 aşısı için özellikle de...

KAYNAKÇA

Wikipedia

mevzuat.gov.tr

cinselsiddetlemucadele.org

euronews

DW







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

8 Mart 2022 Yazısı

13 Eylül 2024 Yazısı

11 Ağustos 2024 Yazısı