20 Aralık 2020 Yazısı

Dünya tarihinde görülmüş en büyük patlamanın kaynağı olan bombadır.Öyle ki bu patlama sırasında ortaya çıkan ve sadece 39 nanosaniye süren enerji salınımının gücü,Güneşinkinin %2 sidir. bombayı patlattıktan sonra Ruslar,tanrım biz ne yaptık moduna girmiş ve hidrojen bombası ya da füzyon bombası araştırmalarına son vermişlerdir.Böyle bir bombadan bir kaç tanesi ile dünyayı yok etmek mümkündür.

Üç kademeli bir termonükleer bomba olan çar bombası tahrip gücü en yüksek olan bombadır.30 ekim 1961'de; novaya zemlya'da, mitoçkin boğazı'nın kuzeyindeki mityushikha körfezine, olenya üssünden kalkmış olan, bomba için özel olarak modifiye edilmiş tu-95 tarafından atılmıştır.Bhangmeter verilerine göre sebep olduğu patlamanın 58 megaton olduğu hesaplamış,ancak daha sonra yapılan daha isabetli araştırmalarda 50 megaton olduğuna kanaat getirilmiştir. yani 50,000,000 ton tnt. bomba 27 ton ağırlığındaydı.Amerikalılar;daha az ağırlığa sahip 50-100 megatonluk bombalar imal etmek için birkaç program başlatmış ancak programlar sonuçsuz kalmıştır.Aslen 100 megaton olarak üretilmesi planlanmış olan bombanın daha sonra 50 megaton olarak üretilmesinde karar kılınmıştır.Ancak üretimi planlanmış olan büyük versiyon 100 megaton değildir.40 ton ağırlığında, 150 megatonluk bir versiyon ve onu taşıması için bir süper ağır ıcbm olan ur-500  füzesi tasarlanmıştır.SSCB envaterindeki en büyük nükleer füze r-7 280 ton operasyonel olmuş olan en büyük kıtalar arası balistik füze olan r-36 ise 209 ton ağırlığındaydı.ur-500'ün ağırlığı ise 693 tondu,bu bir ıcbm için karikatüristik derecede büyük bit rakam.Daha sonra ur-500 füzesi proton serisine evrildi.40 tonluk bomba üretilmedi.
ancak,40 tonluk versiyon da tasarlanan en büyük bomba değildi.Tasarlanan en büyük bomba;2200 tonluk n1 roketinin taşıyacağı 75 ton ağırlığında üç kademeli bir termonükleer bombaydı.23 haziran 1960'ta alınan karardan sonra n-1 roketi geliştirilmeye başlandı ve daha sonra sovyetlerin Ay'a insan götürme projesinde kullanıldı.Ancak ilk tasarım maksadı,75 tonluk bir termonükleer bombayı taşıyacak hiper-ağır bir ıcbm olmasıydı.Eğer 75 tonluk bomba imal edilseydi;hiroşima ve nagazaki'ye atılan atom bombalarının,toplamının 8,000 kat daha güçlü olacaktı.

Test sonrası bir daha bu kadar büyük bir bomba üretilmedi.
Çünkü;
- Ruslar ve Amerikalılar taktik nükleer silahların - konvansiyonel olanlara oranla daha yıkıcı ve düşman üzerinde daha etkili olduğunu anladı ve bu yüzden megatonluk nükleer silahlar üretilmesi azaltılarak yada bırakılarak taktik nükleer silahlara yönelindi. yada peace keeper gibi sistem geliştirilerek bir füzenin içinde birden fazla nükleer başlık taşınması ve bunların ayrı zamanlarda atılmasını ön gören sistemelr geliştirildi.

- Ordular bu kadar büyük alanları tahrip etmenin gereksiz olduğunu anladı.Çünkü bir ülkeye saldırdığınızda amacınız soykırım yapmak değil ordusunu ve siyasi gücünü yok etmek olduğu için bu kadar büyük silahların üretilmesine gerek yoktu.

- Ülkeler nükleer silahların nereye gittiği'ni gördü. güvenliklerinden endişe eden küçük ülkeler gizli saklı nükleer silah geliştirme yarışmalarına katılmaya başladı.

- Dünya üzerindeki nükleer silahların azaltılmasını ön gören antlaşmalar imzalandı.Ülkeler arsenallarından gereksiz nükleer silahları temizlemeye başladı.

- Uluslar arası uzay çalışmaları yapan bilim adamları dünyaya meteor çarpması gibi durumlara teorik olarak atom bombası kullanılarak meteorun yok edilmesi gibi senaryolar konusunda umutlandılar.

KAYNAKÇA

https://youtu.be/m5_XYuv_Tuc

https://youtu.be/wO7MXaleJpM

https://twitter.com/bbcturkce/status/1299416457898536960?s=20

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Çar_Bombası


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

8 Mart 2022 Yazısı

13 Eylül 2024 Yazısı

11 Ağustos 2024 Yazısı