17 Aralık 2020 Yazısı

Kuşaklar (Nesiller)

Anlam olarak; aynı çağda olup aynı yaşta olan yaklaşık olarak 25–30 yıllık yaş kümelerini oluşturan bireyler grubu yada kümesidir.

Sessiz Kuşak

1927-1945 yılları arasında doğan kuşaktır. toplumun temel değerleri otoriteye saygı, sadakat, çok çalışma ve toplumsal değerlere adanmışlıktır.Savaş Kuşağı yani nesli de denmektedir.Savaş kuşağı denmesinin sebebi ise genelde ebeveynlerinin 1. Dünya Savaşı ile 2. Dünya Savaşına katılmalarıdır.Katılanların da savaş hikayelerini dinleyerek büyümüşlerdir.İdeolojilerin yükselmesine-düşmesine yada atom bombası gibi kitle imha silahlarının gücüne şahit oldular.Savaş sonrası da ciddi ekonomik sorunlar yaşanmıştır.Bu tip durumlardan dolayı bu nesildeki bireylerde azim,başarı ve güç hırsı vardır.Diğer nesillerden daha ciddidir.Yaşam felsefeleri yaşamak için çalışmaktır.

Bebek Patlaması

2. Dünya Savaşının sona ermesinin ardından doğum oranlarında görülen hızlı artıştan dolayı bu isim verilmiştir.1946-1964 yılları arası doğanların dahil olduğu kuşaktır.İşe olan sadakatleri yüksek ve çalışmak için yaşarlar.Genç yaşta uyuşturucu kullanım en fazla bu nesile aittir.Teknoloji oldukça yavaş yayılması sebebi ile teknolojiye uyum sağlayamazlar.Kuralcı,çalışkan ve başarı odaklıdır.Önceki nesillere göre çok daha rahat ortamda büyüdükleri için, dünyayı değiştirme ve toplumsal gelişmelerde söz hakkı bulma şansları olmuştur.

X Kuşağı

X kuşağı veya X jenerasyonu, 1965 ile 1980 yılları arasında doğan insanları kapsayan temel bir nesil sınıflandırmasıdır.Bu sınıflandırmaya göre bu yıllar arasında doğan bireylerin ortak ve güçlü yönleri bulunmaktadır.X kuşağı sınıfında yer alan bireylerin ortak özellikleri kuşağın özellikleri kabul edilmektedir. X kuşağı özellikleri çeşitli veri, araştırma ve analizler sonucuna göre belirlenmiştir.Bu kuşağın belirleyici özelliği ise teknoloji çağı ile tanışan ilk kuşak olmasıdır.Şüpheci,rekabetçidir.Teknolojide, sanatta,siyasette büyük değişimlere şahit olmuş ve bunlara uyum sağlayabilmişlerdir.Çeşitliliğe açık bir nesildir. Farklı ırk ve dinlerden insanlarla,önceki kuşaklara nazaran daha iyi anlaşırlar.Borçlanmanın en çok olduğu nesildir.Kadınların erkeklerden daha eğitimli olduğu ilk kuşaktır.Bu kuşaktaki bireyler, teknolojiyi ilk kez deneyimlemede, geliştirilmesini sağlamada ve internet çağının temellerinin atılmasında önemli bir role sahiptir.Bilgiye ve öğrenmeye açlardır bu yüzden kitap okuma oranları da diğer nesillere göre yüksektir.Yeniliğe açıktırlar.

Y Kuşağı

1980-1995 yıllarını kapsar.Sokakta oyun oynayarak büyüyen son kuşak” olarak tanımlayabileceğimiz, kendilerini pek çok şekilde “efsane nesil” olarak betimleyen insanların ait olduğu kuşaktır.Y neslinin karakteristik özellikleri bölgeden bölgeye, sosyal ve ekonomik şartlara göre değişir. Ancak bu neslin bireyleri; iletişim ve medya teknolojileri ile dijital teknolojileri genellikle daha yoğun kullanır.Dünyanın çoğu bölgesinde bu nesil, politikada ve ekonomide artış gösteren liberal politikalar eşliğinde büyümüştür. Y neslini içinde büyüdüğü bu ortamın etkileri ise tartışmalıdır. Gençler arasındaki işsizlik düzeyinin çok artmasına yol açan 2008 senesindeki ekonomik krizinin bu nesil üzerindeki etkisi büyüktür.Otoriteye karşı saldırgandır, bu özellikleriyle önceki kuşaklardan keskin bir şekilde ayrılırlar.Sorgulayıcı,tatminsiz ve girişimci ruhlu bir kuşaktır.Dijital okuryazarlıkları yüksektir,kendilerini sosyal medyada iyi bir şekilde ifade ederler.LGBT nüfüsü diğer nesillere göre daha fazladır.Din ve inançları sorgulama daha fazladır.Otoriteye karşı saldırgandır,bu özellikleri ile beraber önceki kuşaklardan farklıdır.

Z Kuşağı

1996-2000 yıllarını kapsar.Teknoloji hayatlarının en temelidir.Z kuşağı temsilcilerinin analitik ve hızlı düşünme metotlarının oldukça yüksek olduğunu belirtmek mümkündür.Ancak bütün bu özellikler bireysellikten öteye geçmemektedir. Takım çalışmalarına yatkın olmayan bu kuşağın kendilerine olan özgüvenleri yüksektir.Bununla beraber ailelerinin onlara değişik baktıkları gerçeği üzerinde fikir sahibi olmaları çok yüksektir. Özgürlerdir, bağımsızdırlar ve onlar adına mümkün olmayan herhangi bir şey yoktur.Çok kültürlü bir dünyada yetiştikleri için; ırk,din,mezhep gibi nedenlerden dolayı insanları ayrıştırmaları beklenmemektedir.(Yetiştiği çevreye bağlı).Teknolojinin içine doğmalarına rağmen dijital okuryazarlıkları düşüktür. Bunun nedeni sosyal medyada gördüklerini direkt olarak “doğru” kabul etmeleridir.Dikkatleri genelde dağınıktır.Otoriteye karşı saldırgan hatta umursamazdır.Yaratıcı,tüketici ve geleneksellikten uzak bir kuşaktır.

Alfa Kuşağı

Alfa Kuşağı kavramını ilk kullanan Avustralyalı fütürist, demografi uzmanı ve TEDx sözcüsü Mark McCrindle olmuştur ve bu tanım dünya genelinde kabul görmüştür. Alfa Kuşağı 2011 ile 2025 arasında doğanları kapsar. Ellerinde tabletle doğan bu en genç kuşak, az konuşur ve fiziksel temastan kaçınır. Hafızaları önceki kuşaklara göre nispeten daha zayıftır ve sanal gerçeklik hayatlarının bir parçasıdır. Teknolojinin ve sanal dünyanın ortasına doğan bu nesil hologram arkadaşlarını insanlara tercih eder. Daha akıllı ve daha becerikli olan bu kuşakta okul öncesi dönem benmerkezciliğinden de öte bir kendine odaklı olma durumu söz konusudur. Alfalar büyürken anne babalarını soru yağmuruna tutmak yerine internetten cevaplarını kendileri bulurlar.

KAYNAKÇA
-tdk.gov.tr
-T24.com.tr
-onedio.com
-eksisozluk.com
-uludagsozluk.com
-wikipedia.com
-NTV
-hurriyet.com
-eaomag.com



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

8 Mart 2022 Yazısı

13 Eylül 2024 Yazısı

11 Ağustos 2024 Yazısı